Haned

Alustan siis selle "kevad-suvi" nimekirja otsast.
Sel aastal on meil esimesed haned. Mõte on need jõuluks teha - noh üks on jõuludeks ja teised mõneks teiseks kenaks tähtpäevaks.

Kolm hanepoega jõudsid meile 8. aprillil. Eeldatav koorumise aeg on 2. aprill ;) Esimesed päevad olid nad läbipaistvas plastikust kastis. Jõudsin hästi kiirelt arusaamisele, et toas neid pikalt pidada ei taha :D. Ma pole veel hullemaid lödistajaid ja s....reid näinud. Oma allapanu lägastamiseks kulus neil vaid pool päeva. Nii siis vahetamisel polnud suuremat mõtet, mistõttu panin aga hekseldatud heina neile allapanule lisaks ja siis vahetasin seda ülepäeva. Mingil hetkel tõin poest "suurema" tünni - selle segu segamiseks mõeldud 100 liitrise musta ümmarguse palstik tünni.

Kavatsesin haned nii pea, kui võimalik kasvuhoonesse kanade juurde viia, aga pelgasin pisut jahedaid öid kuni kaks hane enam jalgu alla ei võtnud. PAANIKA!!!! See siis otsustas asja ja haned läksid samal päeval kasvuhoonesse, kus neil palju rohkem liikumisruumi oli. Tõenäoliselt oligi meie hanede jalutuks jäämise põhjuseks liikumisruumi puudus. Lõpuks lihtsalt tallusid üksteisel otsas ja nii need nõrgemad enam ei üritanudki püsti tõusta või siis olid lihtsalt lihased nii nõrgad, et ei jaksanud. Sellel hetkel muidugi kartsin, et olin ehk nende söögiga ka pisut puusse pannd. Hani peaks ju rohusööja olema, eks. Meil said nad korralikus koguses (nii, et söögikauss pidevalt täis oli) teravilja (nisu, oder ja vahest roheline hernes - kõik kenasti leotatud :P), keedumuna ja kohupiima. Tsipake ka porgandit ja heina nii palju kui nad söögikõlbulikku allapanust endale leidsid. Lõpetasin kohe keedumuna andmise ja hakkasin aktiivsemalt väljast rohelist otsima (suht varajane kevad ikkagi). Õnneks läks vaid paar päeva kuni haned kenasti jalad uuesti alla said.

Kasvuhoonest kolisid nad väiksema aiaga õue. Liigutasin aeda nii tihti kui nad aias oleva rohu ära sõid. Ja sõid nad rohtu usinasti ja kasvasid ka kiiresti. Õige pea panime neile "karjamaale" suurema aia püsti. Täna jalutavad nad terve karjamaa peal lahtiselt ringi. Eelistavad aga kanade aia ääres olla.

Viimasel ajal olen tähele pannud, et meie haned hakkavad iseloomu näitama. Nädalavahetusel ründas üks meie külalist. Kuna püksist haarata ei õnnestunud, siis otsustas ta pluusi suunas hüpata. Sel hetkel tegi see meile isegi nalja, aga mõned päevad hiljem otsustas too hani mulle endale selga ronida. Nüüd see enam nii väga nalja ei tee. Muus polegi probleemi kui, et nende küünised on ikka hullult teravad. Vedas mulle, selle rabelemise peale, kätte paraja kriimu....

Kuigi haned peaks karjamaal olema (meil pole mingeid aedasid karjamaa ja õueala vahel) kipuvad nad ikkagi sinna, kus mina tööd teen - ehk siis porgandi ja peedi põllule. Päris tüütu on neid oma koha peale tagasi pidevalt karjatada.

Käisin vee tünni otsast aiast ülevaatlikumat pilti tegemas kui nad põllu poole jalutasid. Selline fotosüüdistus siis ;)


Selline pilt ka veel:)


Täitsa ponksid või mis :)

Kommentaarid